Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Wrocław
Tam gdzie mieszkali kowale... stanie nowy biurowiec

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Na wrocławskich Kowalach trwają prace nad kolejnym etapem budowy Centrum Komercyjnego Długosza Business Park. Ukończony budynek zobaczymy w przyszłym roku.
Tam gdzie mieszkali kowale... stanie nowy biurowiec

Tam gdzie mieszkali kowale... stanie nowy biurowiec
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Tam gdzie mieszkali kowale... stanie nowy biurowiec
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

Na historycznym obszarze, zwanym niegdyś "Wsią kowali", stanie konstrukcja nowoczesna, hołdująca przemysłowej tradycji miasta.

Centrum Komercyjne Długosza Business Park położone jest wzdłuż al. Marcina Kromera i ul. Bolesława Krzywoustego na obszarze między ul. Boya-Żeleńskiego i al. Poprzeczną. Teren jest oddalony o niecałe 5 km od rynku i znajduje się blisko tras wylotowych na Poznań oraz Warszawę. Do tej pory inwestor – firma TRIADA-DOM – wybudował na tym obszarze dwa z trzech planowanych budynków. Prace nad ostatnim – o powierzchni użytkowej ponad 4.000,00 m2 - zostaną zakończone w 2016 r. Jego autorami są architekci z biura projektowego AP Szczepaniak.

Obszar Wrocławia, na którym znajduje się inwestycja od lat związany był z przemysłem. Na planie miasta z 1934 można zaobserwować tam aż trzy cegielnie. W okolicy działała także stara stocznia rzeczna. Z kolei obecnie w pobliżu funkcjonuje kilka dużych zakładów produkcyjnych. - Świadomi tej tradycji użyliśmy motywu przemysłowej "zębatkowej taśmy" w kompozycji poszczególnych płaszczyzn elewacji. Efekt przywodzi na myśl mechanizm wielkiej maszyny. - opowiada Paweł Szczepaniak z biura projektowego AP Szczepaniak. Dynamikę i nowoczesność budynku podkreśla swobodny układ metalicznych płyt aluminiowych wykorzystany jako wypełnienie pasów "taśm".

Równowagę dla tych oryginalnych elementów stanowi dopasowanie wyglądu budynku do pozostałych obiektów na terenie inwestycji. Przemysłowo-biurowy charakter podkreślają zastosowana kolorystyka: biele, odcienie szarości, oraz czernie. By zachować spójność estetyczną dostosowano także gabaryty – przede wszystkim wysokość oraz podziały elewacji, gdzie dominuje układ horyzontalny.

Chcieliśmy, by zaprojektowany przez nas budynek miał dobrze oświetlone wnętrze, dlatego w projekcie zastosowaliśmy układ trzytraktowy. Oznacza to, że w środku obiektu znajduje się trzon, który nie tylko zwiększa ilość światła naturalnego wpadającego do pomieszczeń, ale również pełni funkcje komunikacyjne, techniczne i socjalne - mówi Paweł Szczepaniak. Architekci zadbali także o to, by wnętrze budynku można było łatwo zaaranżować. Przestrzenie biurowe mogą mieć dowolna strukturę: otwartą komórkową lub układ mieszany. W zależności od potrzeb i preferencji układ biura można łatwo przekształcić, by zwiększyć jego funkcjonalność. - Pod uwagę wzięliśmy również środowisko naturalne. W projekcie wykorzystano technologie efektywnie wykorzystujące zasoby energii, dzięki czemu zachowano równowagę ekologiczną. - dodaje Paweł Szczepaniak.


otomedia.pl



o © 2007 - 2020 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl

Twój afisz
na grupie Otomedia.pl
zadzwoń: 512 745 851
e-mail: reklama@otomedia.pl
Znajdź wydarzenie
na naszym afiszu
Twój afisz
na grupie Otomedia.pl
zadzwoń: 512 745 851
e-mail: reklama@otomedia.pl
 
Dzisiaj
Środa 8 kwietnia 2020
Imieniny
Amadeusza, Cezaryny, Juliany

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl